Home » Content Matters! » WikiWand Moderniseert De “Look And Feel” Van De Wikipedia

WikiWand Moderniseert De “Look And Feel” Van De Wikipedia

Iedereen maakt wel eens gebruik van de Wikipedia, wanneer we een betrouwbaar stukje informatie over een thema willen consulteren. Het is u misschien niet opgevallen, maar de “look and feel” van de Wikipedia is in de loop van zijn dertienjarig bestaan haast niet gewijzigd. Als encyclopedie focust de Wikipedia op inhoud (“content”) en op de bereikbaarheid van die inhoud in termen van zoeken en navigatie. “Content” is tevens de focus van de meeste Wiki-software, en Wiki-software genaamd MediaWiki is het platform waarop de Wikipedia draait.

Tien jaar is lang in de geschiedenis van het Web, en er is al wel één en ander veranderd sinds het ontstaan van Wikipedia. Tien jaar geleden waren PC’s de enige toegang tot het Web; vandaag gebruikt een steeds toenemend aantal gebruikers smartphones, tablets, PC’s en slimme TV’s on te surfen. Tien jaar geleden was het voor Wikipedia essentieel om zoveel mogelijk inhoud te verzamelen en als brede encyclopedie erkend te worden; vandaag zijn er vermoedelijk in verhouding veel meer consumenten van Wikipedia-inhoud dan auteurs. Tien jaar geleden was er enkel een browser-gebaseerde interactie met de Wikipedia mogelijk; dezer dagen zijn er op alle platformen allerhande apps en toepassingen die de inhoud van Wikipedia geheel of gedeeltelijk op een specifieke manier presenteren.

Het mag dus niet als een verrassing komen dat iemand besliste om de “user interface”-lessen uit die decade toe te passen op de Wikipedia, en dat is met name WikiWand.

"Thee" in Google Chrome op de Mac

“Thee” in Google Chrome op de Mac

Er zijn twee manieren om WikiWand te gebruiken: je kan in de eerste plaats de WikiWand-website gebruiken via de zoekfunctie rechts bovenaan, of je kan het WikiWand-plugin (voor Chrome, Firefox of Safari) installeren in je browser en daarvan de default manier maken om de Wikipedia te consulteren. Ik test momenteel de website, en het moet gezegd: het ziet er gelikt uit, zowel op mijn Mac als op mijn smartphone. De smartphone-versie is een tikkeltje te sterk visueel gericht, want ze toont alle afbeeldingen vooraleer ze de tekst van een lemma afficheert. Het navigatiemenu links laat je echter toe om snel naar om het even waar in de tekst te springen, dus vele afbeeldingen zijn enkel een probleem wanneer je een trage (en mogelijks dure) netwerkverbinding gebruikt voor het mobiele surfen.

"Thee" in Google Chrome op een Android smartphone

“Thee” in Google Chrome
op een Android smartphone

Allemaal goed en wel, maar er blijft toch wel één vraag open. WikiWand is een commercieel bedrijf. Hoe gaan zij geld verdienen, zonder de Wikimedia Stichting te kort te doen? WikiWand zegt nu wel zich te zullen beperken tot “contextually-relevant ads for textbooks, articles and courses”, en belooft 30 percent van zijn winst aan de Wikimedia Stichting te zullen overmaken – maar enkel de toekomst zal uitwijzen of zij instaat zijn om die “education only” advertentiepolitiek vol te houden…

(Oorspronkelijk gepubliceerd op mijn Engelstalige blog, op 23 augustus 2014)

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s