Home » Workshop » Nabeschouwing Bij De Voorbije Workshop ‘Collaboration Tools’

Nabeschouwing Bij De Voorbije Workshop ‘Collaboration Tools’

Maandag laatstleden hebben Bruno Peeters en ik voor de eerste keer onze workshop ‘Collaboration Tools‘ gepresenteerd. Globaal genomen zijn wij tevreden: de aanwezige deelnemers waren duidelijk geïnteresseerd en stelden heel wat vragen, en wij denken dat we in elk geval een behoorlijke aanzet hebben kunnen geven om hen toe te laten met meer kennis van zaken zelf een oplossing voor hun concrete problemen te zoeken.
collaboration.jpg
In de evaluatie van de kursus waren toch wat kritische geluiden te lezen. Zo lazen we ondermeer dat de oorspronkelijke verwachtingen van enkele deelnemers niet vervuld werden:

  • omdat ik nog meer vragen heb
  • omdat er zoveel verschillende oplossingen zijn voor de verschillende gevallen
  • omdat ik liever 1 globale oplossing had gezien

Het spreekt vanzelf dat een presentatie van ruim drie uur nog steeds onvoldoende is om het terrein uitgebreid te bespreken; elk van de meeste tools die we voorstelden verdienen op zich al meer tijd en aandacht!

Dat er “zoveel verschillende oplossingen” zijn voor specifieke situaties is mede te verklaren door de immaturiteit van de markt: heel wat van de actuele tools riskeren in de komende jaren te verdwijnen, of grondig herzien te worden, of overgenomen te worden door aanverwante leveranciers van collaboration tools, of overgenomen te worden door de grote software-spelers.

Daarenboven heeft elke organisatie zijn eigen manier van werken, zijn eigen behoeften, zijn eigen aanpak. Die eigenheid is een ander deel van de verklaring voor de veelheid van aangeboden produkten, en ze maakt het vrij onwaarschijnlijk dat er ooit een “silver bullet”, een unieke globale oplossing zal kunnen aangeboden worden. Wat in de huidige generatie van tools nog bijna onbestaande is, namelijk een gestandaardiseerde manier om (deel-)gegevens uit te wisselen tussen meerdere tools, zou het in de toekomst eenvoudiger moeten maken om zo’n “globale” oplossing samen te stellen voor de eigen problematiek. Maar zover zijn we vandaag, jammer genoeg, nog niet…

Intussen blijf ik natuurlijk bereid om samen met u wat dieper in te gaan op eventuele specifieke vragen waar u nog mee zit!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s