Home » Content Matters! » Wensen Voor Een Mobiel 2014 !

Wensen Voor Een Mobiel 2014 !

Op de Sitepoint website schrijft Craig Buckler: “Average Page Weights Increase by 32% in 2013“.

Totale transfer grootte en Totaal aantal requests
voor de periode 2012-12-15 tot 2013-12-15
(Bron: HTTP Archive – Trends)

Craig is verontrust door deze cijfers, en probeert de stijging te verklaren door ‘vette’ CMS templates en een zekere onverschilligheid bij de ontwikkelaars. Die twee fenomenen spelen waarschijnlijk wel mee, maar zijn m.i. toch een onvoldoende verklaring – we hebben natuurlijk ook meer onderzoek nodig dan alleen maar gemiddelden (en geen medianen, Craig!) om de zaak te doorgronden.

Wie nog even verder kijkt naar de broncijfers (de Trends pagina op de HTTP Archive site) kan nog erger ontwaren. Als ik de “Doc Size & DOM Elements” statistiek juist interpreteer, dan is er op dit moment nog minder echte ‘content’ op een gemiddelde pagina dan een jaar geleden. Web sites gebruiken dus blijkbaar meer bits om nog minder te vertellen? Misschien speelt een andere trend mee: het zou best kunnen dat er steeds meer advertenties en reklame op een pagina terechtkomen, die dan de ‘echte’ inhoud wegdrukken.

De cijfers zijn in elk geval ontnuchterend voor web developers. Zoals Craig terecht opmerkt: “Mobile connectivity and bandwidth continues to improve but it rarely jumps 30% in one year“. Dat betekent dat web ontwikelaars nog steeds veel te weinig “mobiel” denken, ondanks het sukses van smartphones en tablets!

Kortom: wie een web site laat bouwen of vernieuwen moet er zich van vergewissen dat de ontwikkelaars deze statistieken kennen – uw (mobiele) gebruikers zouden wel eens teleurgesteld kunnen zijn als de ontwikkelaars er niet de juiste lessen uit getrokken hebben…

En dus wens ik u voor het nieuwe jaar persoonlijke voorspoed en geluk, en hoop ik met u dat iedereen die bij de ontwikkeling van websites en apps betrokken is zich rekenschap geeft van het specifieke karakter van mobiele toepassingen!

(Oorspronkelijk gepubliceerd op mijn Engelstalige blog, op 30 december 2013)

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s