Home » Content Matters! » Hoe Bouw Je Een Website Voor Alle Gebruikers, Sedentair Of Mobiel?

Hoe Bouw Je Een Website Voor Alle Gebruikers, Sedentair Of Mobiel?

Hoe ontwerp en ontwikkel je een website, intranet of extranet voor zowel desktop als mobiel, tablet, TV en andere toestellen? Voor een site met flink wat inhoud moet er eerst flink nagedacht worden over de informatiearchitectuur, over de “content strategy” (welke content op welk platform?), over de grafische stijl, etc. En daarna moet er niet alleen een site maar ook content geproduceerd worden.

Christiaan W. Lustig en Niels van Midden presenteren op Frankwatching hun methode om “Responsive design, development en content in één flexibele aanpak” te realiseren. Zij noemen hun aanpak “‘sustainable’, omdat we verwachten dat hij voldoende weg blijft van schermgrootten, devicetypen, enzovoort, en (zo) future-friendly genoeg is om ‘houdbare’ ofwel sustainable websites, intranetten en extranetten op te leveren”. Het is duidelijk dat ze geleerd hebben van de “Agile software development“-beweging. Dat is maar goed ook: aktuele websites zijn meer en meer database-driven, en lijken dus steeds meer op een toepassing dan op de collectie van statische HTML-pagina’s waar we een decennium geleden al zo blij mee waren.

Leuk: de auteurs nemen de tijd om hun aanpak uitgebreid te situeren in een methodologisch kader. Verwijzingen naar het “watervalmodel”, voor- en nadelen van verschillende werkwijze: het komt allemaal aan bod. Wat me ook opviel, is dat zij nadrukkelijk stellen dat de content moet klaar zijn vooraleer je start aan de implementatie van je site. Ze vermelden dan ook uitdrukkelijk Jeffrey Zeldman en diens stelling “Design in the absence of content is not design“. “Form follows function“, weet u nog? Verbaas er u dus niet over dat de bouwers van uw site u zullen vragen welke deel van de content bestemd is voor welk device, en in welke functionaliteit dat dan kadert. Want enkel zo kan er een site worden opgeleverd die de gebruiker geeft wat zij/hij verwacht, ongeacht het toestel dat zij/hij gebruikt. En dat is toch wat u ook wil, niet?

Advertenties

One thought on “Hoe Bouw Je Een Website Voor Alle Gebruikers, Sedentair Of Mobiel?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s