Home » Nieuws » Grondvesten Voor Een Wiki

Grondvesten Voor Een Wiki

WikiNotes is een wiki-gebaseerd platform dat de samenwerking tussen leerlingen wil faciliteren (let op: de site is soms heel traag!). Eigenlijk is het een systeem waarmee studenten (en anderen) cursussen, examenvragen, studie-notities, enz. kunnen publiceren. De huidige versie van WikiNotes is gebaseerd op de klassieke MediaWiki-software die ook de Wikipedia aandrijft. Maar een klein team van studenten-ontwikkelaars is het platform vanaf nul aan het herschrijven. Een beta-versie daarvan kan je bekijken op http://beta.wikinotes.ca/; de broncode is gepubliceerd onder de GPLv3 op GitHub.

Waarom vermeld ik dit project? In de eerste plaats omdat ik een Wiki-fan ben.

In de tweede plaats illustreert het de “core business” van een Wiki, nl. de bouw van een publieke opslagplaats voor kennis die wordt gevoed en in stand gehouden door iedereen die wil helpen. Natuurlijk zijn niet alle cursussen even goed gedocumenteerd, maar vermits een Wiki ten allen tijde kan worden bewerkt kan dat snel veranderen (of nooit). Niet iedereen was (is) overtuigd van de waarde van een dergelijk initiatief – de gebruikers van WikiNotes moeten zich oa. bewust zijn van de mogelijke auteursrechtelijke kwesties, om het meest genoemde tegenargument aan te halen – maar verschillende partijen pleiten voor een meer genuanceerde aanpak, zodat zowel de studenten als de universiteit van dit initiatief kunnen profiteren. Lees bijvoorbeeld dit redactioneel uit de McGill Tribune voor suggesties over hoe de WikiNotes website zou kunnen beheerd worden.

Ten derde is de nieuwe versie geschreven in Python, op basis van het Django framework. Ik vind het stimulerend om de voortgang in de ontwikkeling van deze toepassing te zien, vanuit het perspectief van een ontwikkelaar.

En in de laatste plaats, maar daarom niet minder belangrijk, is deze Wiki gestart als een initiatief van de studenten zelf – er zijn duidelijk slimme studenten aan de McGill University!

Daarnaast illustreert dit project een essentieel aspect van elk content management project. Vooraleer een “content management systeem” (CMS) te kiezen of vooraleer uw eigen systeem te ontwikkelen moet je de behoeften analyseren. Je moet weten waarmee je te maken zal krijgen: wat voor soort “inhoud” (tekst, beeld, video, …) over welke onderwerpen moet het systeem aankunnen? Welke metadata heb je nodig voor elk type inhoud? Wie gaat die inhoud beheren, en wat moet er dan precies gebeuren? Wie is de doelpubliek, en wat zijn de verwachtingen van dat publiek, enz? Zonder duidelijke antwoorden op deze en meer vragen zal je nooit in staat zijn om een ​​geschikt CMS te selecteren, en zeker niet om er een succesvolle implementatie aan te verbinden.

PS. Dit is de reden waarom ik bang ben dat de gloednieuwe Brussels Wiki (‘Wikibru, de wiki van de Stad Brussel‘)  een mislukking zal zijn: een wiki heeft meer rechtvaardiging nodig dan de uitspraak dat “de mensen zelf iets toe kunnen voegen aan de site” …

(Oorspronkelijk gepubliceerd op mijn Engelstalige blog, op 11 september 2012)

Advertenties