Home » Workshop » Toch maar geen Wiki!

Toch maar geen Wiki!

Eergisteren dinsdag hebben Bruno en ik onze workshop ‘Aan de slag met Wikis’ herhaald. Zijn we mislukt in onze opdracht indien één van de deelnemers besluit dat een Wiki géén oplossing biedt voor zijn specifieke probleem? Natuurlijk niet. Wikis zijn tools, hulpmiddelen, en geen toverstokje waarmee je alle problemen in een klap kan oplossen. Als ik de kern van Wikis in twee woorden moet samenvatten, dan zijn het deze termen: “co-auteurschap” en “interlinking”.

  • Co-auteurschap” slaat op het feit dat Wikis gemaakt zijn om samenwerking en samen-schrijven (samen-creëren) te ondersteunen. Iedereen kan de bestaande inhoud  aanvullen en verbeteren in één instrument genaamd Wiki, en zorgt dus voor toegevoegde waarde door de juistheid en volledigheid van die inhoud naar een hoger niveau te tillen.
  • Interlinking” is de term die ik gebruik voor het gemak waarmee je in een Wiki hypertekstuele links kan leggen tussen de verschillende WikiWords of pagina’s in de Wiki, of zelfs naar adressen buiten de Wiki. CamelCase en InterWikiLinks zijn krachtige hulpmiddelen voor wie snel accurate links wil/moet bouwen.

Als deze kenmerken niet essentieel zijn voor de op te lossen problematiek, dan kan een Wiki misschien wel helpen zonder daarom echt nodig of nuttig te zijn.

Wie dat leert uit onze workshop heeft zijn of haar tijd niet verspild, integendeel!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.